Comunicat de presă



Primăria Capitalei a finalizat lucrările la primul incinerator de nămol din Ro-mânia

În data de 5 decembrie 2023 au fost finalizate lucrările la primul incinerator de nămol din România realizate prin Contractul de lucrări „Extinderea Stației de Epurare Glina și construirea incineratorului de nămol (CL 1)” din cadrul proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a cana-lului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II”.
Înainte de a fi evacuate în receptorii naturali, apele uzate menajere şi industriale colectate în reţelele de canalizare municipale sunt supuse epurării. Tratarea mecanică și biologică a 11,9 m³/s apă uzată, pentru un echivalent al populației de 2,4 milioane locuitori, va genera cantități considerabile de nămol care va fi procesat prin îngroșare, fermentare anaerobă și deshidratare. Eliminarea nămolului prin aplicarea pe terenuri agricole sau prin depunerea în depozitele de deșeuri autorizate nu poate fi aplicată drept soluție pe termen lung, municipalitatea adoptând o soluție mai prietenoasă cu mediul. Reziduurile rezultate din tratarea apei uzate vor fi eliminate prin incinerare în cele două linii ale incineratorului de nămol, ce asigură o capacitate de procesare de 173 de tone pe zi.
Lucrările la incineratorul de nămol includ o combinație de îngroșare mecanică și gravitațională a nămolului, digestia nămolului, deshidratare (în centrifuge) și incinera-rea nămolurilor reziduale.
Construcțiile executate sunt de tip industrial, ce susțin echipamente grele (cu sar-cini mari), fiind necesară îmbunătățirea solului, având în vedere variația mare a tipului de teren din amplasament. Lucrările la acest obiectiv au cuprins forarea de coloane de îndesare din beton pentru stabilizarea solului, lucrări civile, mecanice și electrice la clădirea de stocare și uscare nămol, clădire incineratoare, clădire ORC, instalații trata-re gaze de ardere, silozuri (cu o capacitate totală de 1.200 metri cubi), stație pompe sprinklere. Au fost aduse în șantier și montate cuptoarele incineratorului, precum și echipamente: electrofiltre; filtre cu saci, reactoare, electropompe, unități hidraulice, transportoare, uscătoare de nămol, condensatoare, pod rulant, instalație de împămân-tare, schimbătoare de căldură ulei termic-gaze arse și de aer-gaze arse, ventilatoare, transportoare de reziduuri și cenușă, coșuri de fum, tubulatură de ventilare și condițio-nare a aerului.
Pentru reducerea emisiei de particule solide, este utilizat un precipitator elec-trostatic (ESP) urmat de un filtru cu saci, prin intermediul cărora pot fi îndepărtate majoritatea particulelor solide din gazele de ardere, inclusiv metalele grele care s-au condensat la suprafața acestora. Emisiile de pulberi/particule în suspensie sunt captate prin sistemul de epurare a gazelor de ardere, iar cenușa rezultată în urma procesului de incinerare se va descărca în buncăr plasat într-un spațiu închis.
Gazele de ardere sunt evacuate în mod controlat printr-un coș de fum a cărui înăl-țime de 30 m a fost calculată în scopul de a asigura protecția mediului și sănătatea po-pulației. Studiul de modelare a dispersiei emisiilor incineratorului a demonstrat că am-plasarea acestuia nu va modifica calitatea aerului în zonele locuite, nefiind depășite valorile limită nici în situația cumulării emisiei incineratorului cu poluarea de fond.
Toate instalațiile liniei de tratare a nămolului sunt conectate la cele două sisteme de tratare a mirosurilor, ce au o capacitate de 95.000 m³/h, având ca rezultat evacua-rea în atmosferă a unui aer lipsit de poluanți. De asemenea, a fost prevăzută acoperi-rea tuturor unităților ce ar putea genera mirosuri neplăcute. În etapa de operare va fi implementat un sistem de monitorizare a calității aerului.
Construcția facilităților de management al nămolului (incineratorul de nămol) asi-gură conformarea cu Directiva 86/278/CEE a Comisiei Europene, transpusă prin Ordinul ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 344/16.08.2004 pentru aprobarea Norme-lor tehnice privind protecția mediului și în special a solurilor, când se utilizează nămo-lurile de epurare în agricultură.
În cursul lunii decembrie 2023 va fi demarat procesul de recepție a lucrărilor atât la incineratorul de nămol cât și a celor de modernizare a stației de epurare ape uzate Glina, în data de 7 decembrie 2023 fiind emisă dispoziția de constituire a comisiei de recepție la terminarea lucrărilor.
Lucrările la stația de epurare includ instalarea de echipamente suplimentare de tratare mecanică (grătare rare, grătare dese, separatoare de nisip și de grăsimi, de-cantoarele primare și bazine de retenție apă pluvială). Se măresc capacitatea și per-formanțele procesului de epurare biologică pentru eliminarea substanțelor organice, azotului și fosforului prin reconfigurarea liniei existente și construirea a două linii noi de tratare (bazine de aerare și instalații de tratare biologică aferente) pentru a reduce substanțele organice, nitrificare biologică, denitrificare și defosforizare, precum și de-cantoare secundare. Prin epurarea întregului debit de apă uzată se asigură respectarea acquis-ul de mediu, iar calitatea apelor subterane în zonă și calitatea apelor de supra-față în râurile Dâmbovița, Argeș și fluviul Dunărea va fi îmbunătățită.
Tratarea adecvată a întregului debit de apă uzată colectată pentru a fi descărcată în receptori senzitivi se înscrie în politica de îmbunătățire a infrastructurii în sectorul de apă uzată din Municipiul București, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare cu angajamentele de tranziție și cu obiectivele intermediare convenite între Comisia Europeană și Guvernul României, pentru implementarea Directivei 91/271 a CE cu pri-vire la colectarea și tratarea apelor uzate urbane.
Ca măsură suplimentară față de lucrările de extindere și modernizare a stației de epurare, s-au desfășurat și lucrări de îmbunătățire a sistemului de canalizare al Munici-piului București, prin modernizarea a 9,5 km colectoare principale de canalizare, cu efect în reducerea infiltrațiilor subterane și a debitelor ce intră în stația de epurare.
Valoarea totală a proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Mu-nicipiul București – Etapa II” este de 1.723.799.782,91 lei (inclusiv TVA), din care va-loarea totală eligibilă este de 1.448.498.700 lei. Perioada de implementare a proiectu-lui este de 120 de luni, respectiv între data de 03.01.2014 și data de 31.12.2023.

Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Ope-rațional Infrastructură Mare 2014-2020

Comunicatul de presă poate fi consultat aici