Pentru asigurarea condițiilor optime de funcționare a Stației de Epurare a Apelor Uzate Glina este necesară reducerea aportului de apă neuzată (apă freatică, apă meteorică) care deversează în stație, prin construirea unui sistem de descărcare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului și Carol în cuva superioară a râului Dâmbovița (obiectele 1, 2 și 3 din cadrul contractului CL2), prin realizarea sistemului de drenaj al colectorului A0 între Ciurel și Mihai Bravu (obiectul 4) și a unei conducte colectoare pentru drenurile secundare adiacente (obiectul 5).
Stadiul implementării
În data de 17.06.2014 a fost semnat Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor între Municipiul Bucureşti și Asocierea SC Rotary Constructii SRL & SC Brexxon SA. Ordinul de începere a contractului s-a dat în data de 21.08.2014. Valoarea contractului este de 80.264.154,63 lei (fără TVA).
În perioada 21.08.2014-27.06.2016, antreprenorul a realizat lucrările aferente Obiectelor 1, 2 și 3. În luna iunie 2016 a fost admisă recepția la terminarea lucrărilor pentru sistemele de descărcare a apelor provenite din Lacul Titan (în 23 iunie), din Lacul Carol (în 24 iunie) și din Lacul Tineretului (în 27 iunie). Autorizaţiile de construire pot fi consultate aici.
Obiectul 4, respectiv sistemul de drenaj prin care se va asigura controlul nivelului apei freatice din zonă, are o lungime de 10 km și este amplasat de-a lungul Casetei, pe malul drept al Dâmboviței, între Lacul Morii și Vitan, fiind împărțit în 8 tronsoane DC1-DC8, independente funcțional. Pe traseul sistemului de drenaj, în sectoarele 4, 5 și 6 ale municipiului București, sunt amplasate 20 de puțuri piezometrice, cu o adâncime de 8 metri. Puțurile piezometrice sunt dotate cu aparatură de măsurare a nivelului și de transmitere a datelor la distanță.
Prin realizarea acestui sistem de puțuri piezometrice se asigură urmărirea in timp a variaţiei nivelului apelor subterane din zonă, ce afectau structura de rezistență a construcțiilor din proximitate, precum și pereții Casetei și ai colectoarelor de canalizare.
Obiectul 5 reprezintă o conductă colectoare, executată prin foraj orizontal dirijat, paralelă și aproximativ de aceeași lungime cu sistemul de drenaj. Conducta colectoare are rolul de a primi și transporta spre punctele de evacuare în cuva de apă curată, apele colectate printr-o rețea de drenuri secundare în lungime totală de 12,665 km, ape provenind din pânza freatică ce afectează cartierele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului.